Azobe hout

Ekki (EN), Bongossi (D)

Azobe rondhout zagerij boomstammen Winterswijk

Azobe (Ekki, Bongossi)

Azobé is een zeer zware, harde houtsoort die wegens zijn grote sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid veel wordt gebruikt als constructiehout in de grond-, weg en waterbouw. Azobé heeft een ook zekere weerstand tegen aantasting door zuren en andere chemicaliën en is daarom geschikt voor steunconstructies voor installaties in chemische fabrieken.

Azobé is zwaar: meestal zal het in water zinken. Er kan veel spanning in het hout zitten: dit is met name merkbaar (scheluw- of kromtrekken) bij planken en palen dunner dan 50 mm, bij dikkere palen speelt dit geen rol. Het hout is vaak erg kruisdradig, draaihartig en warrig van nerf. Daardoor is het haast niet te kloven. Het is vaak te hard om te spijkeren, vaak wordt het met bouten of schroeven aan elkaar gezet, voor beide handelingen zal eerst moeten worden voorgeboord.

Waar komt Azobé vandaan ?

Het Azobé hout wordt geleverd door Lophira alata, een boom uit tropisch West-Afrika die tot 50 meter hoog kan worden.

Onder welke namen is Azobé nog meer bekend ?

In Engelstalige landen heeft men het over Ekki en in Duitsland over Bongossi als men Azobé bedoelt. Red Ironwood is een andere Engelse term voor deze houtsoort.

Welke afmetingen zijn er verkrijgbaar ?

Azobé hebben wij in rondhout op voorraad, en wordt in onze eigen zagerij gezaagd. Dit betekent dat we u korte levertijden kunnen bieden in diverse kopmaten en lengten.

Kwaliteitseisen

Kwaliteitseisen NEN 5493 – Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen.

Kleur

Het kernhout is vers roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, of soms tot violetachtig donker roodbruin. Op den duur zal Azobé vergrijzen, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit.

Trekt Azobé snel krom ?

Ja en nee, het ligt aan de dikte. Azobé is zwaar: meestal zal het in water zinken.Er kan veel spanning in het hout zitten: dit is met name merkbaar (kromtrekken) bij dunnere planken en palen dunner dan 50 mm, bij dikkere palen speelt dit geen rol.

Meerdink Winterswijk – Azobe voor de aannemer en industrie (géén particuliere verkoop)

Is het een verantwoorde houtsoort ?

De Azobé-boomstammen van Meerdink zijn alle voorzien van het OLB-keurmerk of het FSC-keurmerk. Daarmee staan wij garant voor een verantwoorde en duurzame manier van houtproductie.

Meerdink is gecertifieerd onder Chain of Custodynummer SKH-COC-000435

azobe fsc hardhout Meerdink Winterswijk

Start typing and press Enter to search